माछाको काँडा निलेपछि दर्दनाक मृत्यु

काठमाडौं । एक किसानले अकस्मात १ इन्च लामो माछाको हड्डी निले । यही हड्डीका कारण उनको आन्द्रामा प्वाल भयो र उनी खतरनाक संक्रमणको सिकार भए ।यो संक्रमण घातक भयो र बिरामीको मृत्यु भयो। यो घटना श्रीलंकामा सार्वजनिक भएको हो ।

माछाको हड्डी खाँदा मृत्यु भएको घटना ‘इन्टरनेशनल जर्नल अफ सर्जरी केस रिपोर्ट्स’ मा प्रकाशित भएको छ । श्रीलंकामा बस्ने बिरामीको उमेर ६० वर्ष थियो । ती व्यक्तिलाई दुखाइ, बान्ता, कब्जियत र पेट ठूलो भएपछि अस्पतालमा भर्ना गरिएको थियो।

उनको अवस्था देखेर उनलाई ‘सघन उपचार’ मा भर्ना गरिएको थियो । धेरै अनुसन्धान गरियो, यी रिपोर्टहरूले उनको पेट तरल पदार्थले भरिएको खुलासा भयो। मिर्गौलाले काम गर्न छोड्दा यस्ता लक्षण देखापर्छन् । यो धेरै हदसम्म ‘सेप्सिस’ को लक्षण हो। सेप्सिसमा, शरीरको प्रतिरक्षा प्रणालीले अंगहरूलाई आक्रमण गर्छ।

यसपछि बिरामीको शल्यक्रिया दुई घण्टासम्म चल्यो, आन्द्रामा सानो प्वाल भएको कुरा बाहिर आयो । अनुसन्धानमा १ इन्चको माछाको हड्डी निल्दा यस्तो भएको पाइएको थियो । बिरामीलाई बचाउन चिकित्सकले आन्द्राको संक्रमित भाग निकाले ।

तर, हृदयघातका कारण बिरामीको मृत्यु भयो ।अध्ययनका अनुसार माछाको हड्डी निल्दा पेटमा यस्तो समस्या हुन्छ । यस अध्ययनका सम्बन्धमा एम्सका डाक्टर विप्लव कुमार मिश्राले यस्ता केसहरू निकै सामान्य रहेको बताए ।

विशेष गरी तटीय क्षेत्रहरूमा, जहाँ मानिसहरूले दैनिक माछा खान्छन्।अर्कोतर्फ, यस्ता केस चाँडै पत्ता लाग्ने हो भने उपचार सम्भव हुने विज्ञहरू बताउँछन् । तर, उपचारमा ढिलाइ भएमा बिरामीको ज्यान समेत जान सक्छ ।

Post a Comment

Previous Post Next Post